Creëren

De twee meisjes zijn mijn beste creatie. Wat dat betreft heb ik mijn hoogtepunt wel bereikt.



Naast schrijven, ontwerp ik ook. Ik ben een actief gebruiker van Photoshop. Uren, dagen kan ik zitten knutselen, want het moet natuurlijk wel perfect zijn. Het ontwerp ontstaat meestal door te proberen. Er is een idee en dat moet vorm krijgen. Gaandeweg komt de inspiratie en vormt het zich tot een ontwerp waar ik tevreden mee ben. En ben ik dat niet, dan blijf ik doorgaan tot het wel zo is. 

Toen ik een nieuw logo voor het radio- en tv-programma Helden van Toen ontwierp, werd dat door de collega's goed ontvangen. Echter niet door de eindredacteur — het was mijn taak niet.

Hieronder een aantal ontwerpen uit de loop der jaren. Van websites en banners tot affiches en boekomslagen.

Concept boekomslag In de ban van Bond (in voorbereiding, 2019):


De omslag van mijn boek En toen was het stil:


De website van het boek 23 april 1945, zes uur van Henk van Middelaar:


Zoals ieder jaar sinds 2003 verschijnt rond de kerst het Hartogs Jaarblad, waarin de privébesognes van dat jaar worden vermeld. Het aantal abonnees blijft gestaag groeien.






Het eerste logo van het radio- en tv-programma Helden van Toen van de NTR:


Het tweede logo van Helden van Toen, hierbij als header voor de website:

Concept 1:

Concept 2:

Uiteindelijke resultaat*, niet door mij gemaakt:

*Toegegeven, de gebruikte versie is vrolijker en doet minder denken aan Opsporing Verzocht (meer aan een gebreide trui). Wat ik vooral zonde vond is het onjuiste gebruik van het lettertype (beide CP Company), gebruikt voor de huisstijl van de NTR, met die opvallende N, in mijn optiek de kracht van dit font. Maar dan moet je wel een kapitale N gebruiken en geen onderkast. Op deze manier lijkt het een inwisselbaar lettertype.

De headers van Bond Blog:

2016 — heden:

2009 — 2016:

Die van James Bond Database:


Ontwerp voor het jaaroverzicht:


Gaat er iemand dood:


Een superdeluxe oorkonde inclusief koffievlekken voor een gewaardeerde collega:


Tussendoor een fotorenovatie, derde van linksboven is mijn moeder.

Voor:

Na:

Concept voor een nieuw onderdeel van De Kennis van Nu Nieuws: de Diederikjes. Diederik Jekel kon er om lachen, maar de toepasbaarheid is altijd een groot vraagteken gebleven.


Ter gelegenheid van de première van Quantum of Solace in 2008 een tweetal posterontwerpen voor bioscopen Luxor in Hoogeveen en Royal Theaters in Heerlen:


In samenwerking met Tirion Uitgeverij mocht website 007 Nederland (al enige tijd ter zielen) in 2008 een exemplaar van de James Bond Encyclopedie verloten. Daarvoor heb ik onderstaande afbeeldingen in elkaar geknutseld, waarbij de cover van het boek naadloos overloopt in de posterafbeelding van Casino Royale.

Concept 1:

Concept 2:

Uiteindelijke resultaat: