Scenario's

Vreemde hobby voor een tiener, maar ik vond (en vind) het dus leuk om scenario's te schrijven. Aantal pogingen gedaan op de Filmacademie te komen, eenmalig op gesprek geweest. En daarmee is het een hobby gebleven. De laatste tien jaar, op een aanzet hier en daar na, is er op scenariogebied echter niet veel uit mijn pen gekomen. Stiekem is mijn boek En toen was het stil ook gewoon een film, maar dan in boekvorm.

Al die ouwe meuk staat nog ergens op een schijfje of op een oude laptop. Dat was nog uit de tijd dat ik op een tekstverwerker werkte, kon je verder niets mee dan typen. Wat ook zijn voordelen had, je werd totaal niet afgeleid door inkomende mailtjes en andere ongein.

Škoda (2018)


Ještěd
Heel toevallig in januari 2018 door een langsfladderend idee een synopsis gemaakt over twee vaders die daags voor de bruiloft van hun kinderen verdwaald raken in Tsjechië. Enig probleem: de ene is een Nederlander, de ander een Tsjech. Ze verstaan elkaar totaal niet. Wat volgt is een reis vol misverstanden, omwegen, brandstoftekort, een (bijna) aanrijding met een hert en vele plaspauzes, dat alles tegen het decor van adembenemend Tsjechië.

Tot zover de eerste opzet van Škoda. Inderdaad, het automerk. Maar ook het Tsjechische woord voor 'jammer'. Het idee van die twee senioren die elkaar niet verstaan, en gaandeweg toch een vriendschapsband opbouwen, levert op zich al leuk materiaal op, maar het is niet genoeg. Er moest nog een haakje aanzitten, een twist, een tweede laag. Dus bedacht ik het volgende:

Bozkov
De Tsjechische vader kampt met een jeugdtrauma. Zijn ouders stierven vrij jong, hij en zijn broertje werden uit elkaar gehaald en de twee jongens hebben elkaar nooit meer gezien. Tijdens hun reis bezoeken de vaders daarom het kerkhof waar de ouders en inmiddels ook het broertje van de Tsjech liggen. Vanaf daar blijkt het tweetal echter gevolgd door een onbekende jonge vrouw. Als de Nederlandse vader tijdens het huwelijksfeest zijn verplichte ABC aan het afwerken is, duikt de vrouw plotseling op en stelt zich voor aan de Tsjechische vader. Als het ABC inmiddels bij de V is beland, interrumpeert de Tsjech. Hij stelt zijn nichtje voor: Victoria, de dochter van zijn overleden broertje. Overmand door emoties wordt het nieuwe familielid, waarvan niemand het bestaan wist, omarmd. De Nederlandse vader richt zich tot de Tsjech: ‘De V is Victoria. Het mooiste cadeau. Maar... de V is ook van Vader, dat zijn wij. En van Vriend. Kamarád. Dat ben jij...’


Malá Skála
Lees de uitgebreide synopsis er maar op na en ik verzeker tranen met tuiten.

Na een synopsis volgt een treatment, pas daarna kan er aan het scenario worden begonnen. Precies zoals ze dat op de Filmacademie graag willen. Nu nog een producent aan de haak slaan en met een beetje geluk is de eerste Nederlands-Tsjechische coproductie straks een feit. Wordt vervolgd!

O ja, de keuze voor Tsjechië is niet lukraak gekozen. De twee mannen in het verhaal zijn gebaseerd op mijn vader en schoonvader, een Nederlander en een Tsjech. Wat als zij aan elkaar zijn overgeleverd? Omdat dat nooit van zijn lang zal ze leven gaat gebeuren, moeten we het maar verzinnen.